Alternativ till "traditionell" tandvård.

15.03.2022

Information. Tiedote.

Min mottagning håller nu tillsvidare öppet må-to 9.00-15.00 ( dvs sista patient bokas in senast kl.14.30). Fredagar varierande, en del fredagar håller jag stängt, någon fredag i månaden öppet 9.00-12.00.

Jag försöker informera och behandla enligt principen så lite främmande ämnen och gifter vad gäller vården, undvika fluorider och även andra ämnen, som på både kort och lång sikt skulle skada kroppen. Fluoren har länge varit ett måste inom tandvården som stärkande för tänder och bakteriedödande, men under senare åren har det framkommit att fluoriden i tandkrämen är ett starkt gift, som påverkar både hypofys, sköldkörtel, och även benstommen. Fluorjonen tävlar om samma plats i sköldkörtelhormonet T3 som jod, och joden är livsviktig för en normal sködkörtelfunktion, och den styr i princip hormonproduktionen i kroppen. På lång sikt kan fluor störa och orsaka nedsatt funktion med orsakande av onödigt mycket stress på kroppen. Hypofysen producerar melatonin, som behövs för upprätthållande av dygnsrytm, och här kan sömnsvårigheter uppkomma ifall hormonet inte fungerar rätt. Fluor lagras även i skelettet, och på lång sikt ändras benstommen, brosket, med styvhet i leder, muskler, men även flexibiliteten avtar i benet, varvid ökad risk för benbrott föreligger. Vad gäller tänder, så är hydroxyapatit en naturlig byggsten i emaljen, och på ett naturligt sätt stärks emaljen o tänderna via tandkräm som innehåller hydroxyapatit istället för natriumfluorid. Natriumfluoriden reparerar små skador, och kalsiumfluorid bildas, den är hård, men samtidigt väldigt skör, och är tyvärr mer känslig för nya skador.

Jag föredrar att behandla fluorfritt , rekommenderar fluorfri tandkräm (innehållande hydroxyapatit, aloe-vera, kolloidalt silver som är bakteriedödande), munvatten med aloe-vera, ger skyddande skikt och minskar risk för skadliga bakterier att fästa sig direkt på tandyta och i tandköttsfickor.Aloe-vera är känt sedan tidigare som beståndsdel i salvor som är skonsam mot huden, och samma effekt får vi på slemhinnorna i munnen. Munvatten med alkohol är att undvika, för de stör munnens naturliga skyddsflora, och på så sätt kan skadliga bakterier ta överhand vid överdriven användning. Skyddande skiktet förstörs. Även slemhinnor torkar ut.

Borsta två gånger om dagen , använd tandtråd, skonsam munvatten , undvik onödigt småätande. Det blir inte skador i en ren tand. Vid muntorrhet orsakad av mediciner eller grundsjukdomar är det extra viktigt att hålla koll på sin munhygien.

Tandkräm att rekommendera ; Silversept ( inneh. kolloidalt silver), Weleda ( med salt), Urtekram aloe-vera .

Munvatten ; Aloevera, fluorfritt

Stefan Nyman , leg tdl. 

06.07.2022Fluoriton hammashoito / Fluorfri tandvård + Fitline
15.03.2022Alternativ till "traditionell" tandvård.